• Veress Anita

Hogyan is termelődik

A szoptatást is, mint sok folyamatot a szervezetünkben hormonok összjátéka irányítja. Két hormon munkája húzódik meg a háttérben, ez a prolaktin és az oxitocin. Ez a szakblog most róluk fog szólni, szívből ajánlom kismamák és újdonsült anyukák figyelmébe.


Kezdjük az elejétől


Várandósság alatt a progeszteron nevű hormon hatására a mellekben megnagyobbodnak a mirigy lebenyek és az ösztrogén okozza, hogy kifejlődnek a tejjáratok. A tejmirigyek is megszaporodnak. A második trimeszterben a hormontermelődésbe bekapcsolódik az agyalapi mirigy is, amely a prolaktin nevű hormon felszabadulását irányítja a szervezetbe. Ennek eredményeképpen már ekkor megfigyelhető, hogy pár csepp kolosztrum, azaz előtej szivárog a mellekből. Tehát az anyatej termelődése automatikus. Ebből kifolyólag mondhatjuk, hogy a kismama már anyatejjel a melleiben érkezik a szülőszobára, így nem állja meg a helyét az az elmélet: hogy még nincs teje. A prolaktin szintje várandósság alatt fokozatosan növekszik, azonban néhány órával szülés előtt lecsökkben, mert akkor az oxitocin, endorfin és prosztaglandin hormonok termelődnek és azok magasabb szintje elnyomja a prolaktin termelődését.


Szülés után


A méhlepény megszületésével megszűnnek az általa termelt hormonok hatásai, így a prolaktin szintje felemelkedik, ami serkenti a tejmirigyeket a terjtermelődésben. A fokozott hormonszint szülést követő első egy-két órában a legmagasabb, amikor is az újszülött bőrkontaktusban saját maga eljut a mellhez és csatlakozik rá ösztönösen nagyra nyitott szájjal. Az újszülött ilyenkor a kolosztrumhoz, előtejhez jut hozzá, ami immunrendszerének erősítéséhez nagyon fontos.


Tejtermelődés


A baba szopása által a melleket stimuláció éri. Ennek a stimulációnak hatására termelődik a prolaktin és az oxitocin. Előbbi az agytörzs elülső lebenyében, a hipofízisben termelődik, utóbbi pedig a középagyban termelődik és a vérkeringésbe a hipofízis hátsó lebenye által jut. A prolaktin, ahogy már fentebb említésre került, a tejtermelődésért felelős, addig az oxitocin a már megtermelt anyatej leadásában játszik szerepet. E hormon hatására a tejmirigyek izomfala összehőzódik, ezáltal az anyatej a tejcsatornákba szállítódik, onnan pedig tovább a mellbimbó irányába, ahonnan a kisbaba a szopásával kinyeri a tejet. Tehát az oxitocin tejleadó reflexet idéz elő, aminek segítségével a baba több tejhez jut. Ezt a reflexet izomlázszerűnek, bizsergető érzésnek lehet leírni. Az oxitocin szoptatás alatt és még kicsivel utána erősebb méhösszehúzódásokat okoz, ami serkenti a méh zsugorodását szülés után. Az ilyen méhösszehúzódások alatt az anya alhasi görcsöket (rövid időn belül elmúlik) érezhet és erőssebbé válnak a lochiák (rövid idő után az is enyhül, egyébként a méh tisztulását kísérő váladék) is, ami teljesen normális.


Az anyetejet valójában a baba termeli saját magának azzal, hogy milyen gyakran, milyen sokáig van mellen és, hogy helyesen vette be azt a szájába. A melleknek állandó ingerlésre, stimulációra van szüksége, hogy tejet termeljen. Ezt igény szerinti szoptatással lehet elérni. Ha a baba korlátozva van, hogy hányszor, milyen sokáig van mellen egy idő után csökkenni kezd a tej mennyisége. A tejtermelődést befolyásolja még a cumisüveg, a dudli használata, ha az anya nagy stresszt él meg, vagy ha kimerült, mert minden téren 100 százalékosan akar teljesíteni (pl.háztartás).

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square