• Veress Anita

Mit tartalmazzon a kismamatányér - 1. rész

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az, hogy a kismama megbízható forrásból, tápláló, egészséges ételeket fogyasszon és ilyen összetevőkből készítse az ételeit az elsődleges prioritásnak kell, hogy legyen. Ezt azért is hangsúlyozom olyan gyakran, mert az ételre nemcsak, mint szükségletre jó tekinteni, hanem gyógyszerre is. Ez hatványozottan így van a várandósság időszakában, amikor a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontos az anya és a magzat egészsége szempontjából.


Még előtte


A magzat fejlődése szempontjából fontos a táplálkozás terén felkészültnek lenni már a teherbeesés előtt. A nő optimális testsúlya (BMI 18,5-25 kg/m2) csökkenti a magzat fejlődésével járó kockázatokat és jótékony hatással van a kismama egészségére is. Nagyon fontos az is, hogy a kismama ne kezdje a várandósságot kimerült tápanyagforrásokkal. Ilyen állapot rosszul felállított és betartott fogyókúrák, diéták esetében, vagy egyes élelmiszereket kizáró diéták esetében fordulnak elő. Ezért már a tervezett gyermekválllalás előtt 3 hónappal ajánlatos a nő számára a stabil testsúly megtartása és kiegyensúlyozott és színes táplákozás.


Na de mi is kerüljön a kismamatányérra


Szacharidtartalmú ételek. Az energiaszükséglet majdnem felét teszi ki, 205-300 g naponta, attól függően milyen stádiumban van a várandósság és a növekvő energiabevitel. Ide soroljuk a gabonaféléket, pékárút, hüvelyeseket, rizst, burgonya, zöldség és gyümölcs. Az egyszerű cukrok édességek és majszolni valók formájában maximum 60 g-t tegyenek ki egy nap. A lisztekből a teljeskiőrlésüt válassza a kismama. Az ilyen lisztből készűlt pékárú és tésztafélék táplálóbbak, tekintve a magas biológiai értéküket, amit a magas rosttartalom, B-vitamintartalom és ásványi anyagok adnak. A gyümölcsök és zölségek fogyasztásánál tartsa szem előtt a kismama, hogy azokat minél színesebb választékban fogyassza, mert csak így juthat hozzá minden fontos tápanyaghoz, vitaminhoz, ásványi anyagokhoz. Belőlük a napi 5 adag az ajánlott, a zöldségeket, amit lehet, jobb nyers formában enni, vagy odafigyelt hőkezelés után, mert így nem veszítik el vitamin-és ásványianyag tartalmukat. Édességet kiváltva fogyasszon a kismama szárított gyümölcsöket. A hüvelyesek is gazdag szacharid és fehérje forrás. Továbbá jó fogyasztani rosttartalma, eszenciális zsírtartalma, valamint vitamintartalma miatt is. Tehát egészségnek hasznos, ha a kismama étrendjébe bevezeti hüvelyesek gyakori fogyasztását. mint a vöröslencse, cukorborsó, baba, mungóbab.


Szacharidtartalmú ételek napi menüben


Reggeli: teljeskiörlésű pékárú, gabonakása, müsli, kukoricapehely, gyümölcs, zöldség.


Tízórai: gyümölcs.


Edéd: burgonya, tésztaétel, hüvelyesek, rizs, knédli teljeskiőrlésű lisztből, levesek, szószok, gyümölcs, zöldség.


Uzsonna: pékárú, cereália, gyümölcs, zöldség.


Vacsora: burgonya, tésztaétel, hüvelyesek, rizs, knédli teljeskiőrlésű lisztből, levesek, szószok, gyümölcs, zöldség.


Gabonofélékből napi 3 adag az ajánlott, aminél egy adag 125 g-ot jelent főtt változatban, mint tésztaétel, rizs, vagy knédli, müsliből 60 g, kenyérből 60 g, vagy egy kifli. Hüvelyesekből heti két adag az ajánlott, az egy adag 80 g hüvelyest jelent. Zöldségből legalább 3 adag egy nap, ez 100-125 g, ebből kettőt nyers formában.


Gyümölcsből legalább két adagot, egy adag az 100 g gyümölcs, vagy 150 ml gyümölcslé.


Mivel a helyes táplálkozásnak nagy figyelmet szentelnek a várandósság alatt, így több részben foglalkozom a kismamatányér tematikával. A követketző részben a fehérjeforrásokról lesz szó.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square