• Veress Anita

Szülés előtti állapotok

A kilenc hónap nagyon gyorsan elrepül. Szokjuk mondani, hallani. De vajon ugyanígy érzi, gondolja a kismama is? Az utolsó hetek bizony érzésre nagyon lassan telnek, mikor a pocak már egyre és egyre nagyobb és szinte megáll az idő. Bár nem beszélhetek minden kismama nevében. Ilyenkor már talán kimondhatjuk: kissé teher cipelni a babát (is). A kismama már szeretné, ha ennek az egyre fárasztóbb időszaknak vége lenne. Pedig csak most a jön a java. De addig is nézzük, mi minden történik az utolsó egy-két hétben és milyen állapotok uralkodnak.


A magzat


A szülési termin előtt a magzat már mutatja az érés minden jelét. Hossza 48-52 cm között mozog, a súly pedig legalább 3 kg, de lehet nagyobb is, 3500-4000 gramm is. A bőre erősen rózsaszínű, már-már mintha bordó lenne, amelyet máz takar, ami egy fehér zsíros állagú réteg. Ez védi a baba bőrét a magzatvíz általi macerációtól. Lanugo, ami pihés szőrszálakat jelent, kezd leválni a testéről és már csak a hát területén a két lapocka között található. Továbbá a szubkután (bőr alatt található) zsír mennyisége is kezd megsokasodni, így készülve a szülésre. A körmök a kezeken és a lábakon elérik az újjbegyeket. A fiúnkál a herék leszállnak a herezacskóba, a lányoknál a szeméremajkak befedik a hüvelyi bejáratot. Az agykéregben zajlik a sejtek érése, az idegsejtek sejtjei elérik a végleges hosszukat és elágazásukat. Az agyi érhálózat kiépítése befejződik. Az idegektakarók képződése még évekig tart majd.


A kismama


Egyre ügyetlenebbnek, nehezebbnek érzni magát és már nagyon várja a szülés napját. Ez egyrészt izgatottsággal, örömmel, másrészt idegességgel is elölti, hiszen azon felül hgy egy új életet hoz a világra, tudatában van annak is, hogy onnantól kedzve minden más lesz és hosszú ideig a baba körül fog forogni minden. A várandós test jelentős fizikia és lelki változások időszakán megy keresztül. Kezdjük azzal, hogy a méh súlya megtízszeresedett. A kezdeti fázisban, amikor sejtek halmaza (blasztociszta) csupán 4 ezred milligramm volt, a várandóság vége felé a magzat súlya JÓVAL nagyobb, 3500 gramm. Ez hatalmas súlyt, terhelést jelent a szervezet számára. A végső súlyfölösleg ideális esetben 12 kg, plusz-mínusz pár kilogramm. Erről itt találsz több infót. Ahogy közeledik a szülési termin ideje, úgy fokozódik a kismama és egyben környezete idegessége is. Mindenki türelmetlenül várja a kis jövevényt. Azonban nem tudni előre a szülés pontos napját és óráját. A kiszámított szülési termin nem mindig pontos, sőt! Két héttel előbb és két héttel később is optimális az idő a szülés beindulására. Egy kis egészséges idegeskedés, stressz még nem árt, segít megbírkózni a várandóság vége felé megjelenő nehezebb helyzetekkel. Például ilyenkor jelenik meg a fészekrakási ösztön, hogy minden elkészüljön a baba érkezésére. Fizikális panaszok közül sokszor aranyér fordul elő, amikor is a végbél körüli erek kiszélesednek. Fájdalom kíséri, általában szülés után magától rendbe jön. Az orvos gyulladáselleni és érzéstelenítő kenőcsöt írhat fel és olyan készítményt, ami erősíti az érfalakat. A kismama is tud tenni ellene és megelőzése szempontjából is. Igyekezzen megelőzni a székrekedést, (rostos, könnyenemészhető ételek, rendszeres mozgás, folyadékbevitelként víz, cukrozatlan italok), valamint kerülni a túlzottan fűszeres ételek fogyasztását. A másik, amire a kismamák a szülés előtti hetekben panaszkodnak, azok az alvási problémák. Ennek oka a baba erős és gyakori mozgásai akkor, amikor az anya már aludni tér, a fokozott vizelési inger a baba koponyája miatti nagyobb nyomástól a húgyhólyagra, valamint lábikragörcsök is nehezíthetik az alvást. Mit tehet a kismama? Este már keveset egyen, kerülje a felpezsdítő italok fogyasztását, erős alvatlanság esetében ihat gyógyteát (orvosi citromfű és macsakagyökértea), próbáljon ki relaxációs gyakorlatokat, aludjon kemény matracon és szellőztessen a hálószobában.


Minden Kismamának kitartást kívánok az utolsó hetekhez! Arra gondoljatok, hogy nemsokára karotokban fogjátok őt.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square